Silverside logo
010 266 1100

HCL is de nieuwe eigenaar
IBM Lotus Notes/Domino.
​Welkom Low Code Developers!

Sinds de zomer van 2019 is HCL de trotse eigenaar van het Lotus/IBM Collaboration software portfolio met producten als Notes, Domino, Sametime en Connections. HCL brengt vernieuwde energie naar het portfolio, waardoor het zich prima staande kan houden in het moderne applicatielandschap. Nieuwe ontwikkelingen gaan snel; HCL heeft in drie jaar tijd drie nieuwe releases van Notes/Domino uitgegeven, vol met cutting-edge technologie. Wist je bijvoorbeeld dat je tegenwoordig geen Notes clients meer hoeft te installeren? Notes is nu beschikbaar als Apple/Android app én als web-applicatie, waardoor je jouw bestaande applicaties op mobile devices én vanuit een browser kan gebruiken.

Applicatie development in een handomdraai

HCL Notes/Domino is een krachtig platform voor het snel ontwikkelen van toepassingen voor zowel desktop- als mobiele apparaten. Met de geïntegreerde Non-Structured, document-based databases (NSF) kan het platform allerlei soorten gegevens opslaan in handige databases met standaard encryptie, replicatie en full text-search. Het platform is bijzonder geschikt voor opslaan van gevoelige data waaronder persoonsgegevens, CRM of workflow toepassingen. Als er geen passende kant-en-klare producten beschikbaar zijn, ontwikkel dan eenvoudig je eigen oplossing om je te onderscheiden in de markt. Gebruik hiervoor no-code/low-code add-ons zoals Domino Leap of programmeer met @Formulas, LotusScript, Java of JavaScript. Dankzij de ongeëvenaarde backward-compatibiliteit hoef je je geen zorgen te maken over het vervangen of upgraden van je eigen applicaties voor nieuwe serverversies. Je kunt de client en/of server veilig upgraden zonder dat dit invloed heeft op de werking van je waardevolle applicatie(s). De praktijk bewijst dat: Maatwerk-applicaties uit 1995 werken zonder enige aanpassing prima en zelfs op een moderne smartphone. In de wereld van HCL Notes/Domino worden 'Legacy Apps' eerder gezien als 'Senior Solution Apps' - iets dat al jaren probleemloos werkt. Waarom zou je dat moeten vervangen?

Een nadeel van een 'Senior Solution App' is echter dat het uiterlijk verouderd kan raken. Gelukkig is daar wel iets aan te doen bij Notes/Domino-apps! Omdat de gebruikersinterface (UI) en de code gescheiden zijn (net als bij websites HTML/CSS versus backend/Javascript), is het uiterlijk van apps eenvoudig te vernieuwen. HCL biedt zelfs tools aan, zoals Domino Restyle. HCL Notes/Domino is onlangs erkend als een leider in verschillende categorieën voor softwareontwikkeling in het G2 Winter 2023-rapport.

Security op nummer één!

Authenticatie

Dankzij X.509-certificaatgebaseerde authenticatie, ingebouwde versleuteling en offline replicatie is het platform ideaal voor het verwerken van belangrijke gegevens van uw bedrijf en het gebruik ervan in omgevingen met beperkte internettoegang.

NSF-Databases

NSF-databases (met zowel de gegevens als de applicatiecode/middelen) worden beveiligd met een zogenaamde 'Access Control List' (ACL), die bepaalt welke groepen/gebruikers welke rechten hebben op de database/applicatie. Ontwikkelaars kunnen optioneel rollen toevoegen voor specifieke toepassingsdoeleinden.

AES versleuteling

Lokaal gerepliceerde databases worden standaard versleuteld met AES-versleuteling. Ook kunnen databases op Domino-servers worden versleuteld, waardoor eventuele directe toegang tot de databasebestanden (bijvoorbeeld door hacking of verloren back-up) geen toegang tot uw gegevens geeft.

Integratie met Microsoft 365

Met HCL Notes/Domino kun je gemakkelijk eigen applicaties ontwikkelen die goed kunnen worden geïntegreerd met jouw Microsoft 365-omgeving. Het is een goede aanvulling op, of een alternatief voor Power Apps, Power Automate en DataVerse. Notes/Domino biedt een veilige, schaalbare en kostenefficiënte manier om data op te slaan en stelt je in staat om externe gebruikers kosteloos leestoegang te geven tot je applicaties. Voor externe gebruikers die ook data genereren in jouw applicatie, heeft HCL interessante licenties voor externe gebruikers.

De meest populaire producten van HCL

HCL Sametime - de online vergadertool van HCL

Sametime is een professionele online vergadertool die in 1998 werd uitgebracht door IBM. Na de overname door HCL is het product in 2019 grondig gemoderniseerd en uitgebracht als Sametime 11. 


Sametime heeft enkele interessante verschillen ten opzichte van Microsoft Teams. Er is geen lokale installatie vereist, want Sametime is clientloos en draait in alle moderne webbrowsers. Je kunt aan de online vergaderruimtes je eigen branding geven, zodat deelnemers zichtbaar kunnen herkennen dat ze met jouw organisatie in overleg zijn. 

De server software draait op jouw eigen Docker/Kubernetes hosts (on-prem of in de cloud) en slaat gegevens veilig op in je eigen database. Uiteraard is er een naadloze integratie met de Notes/Domino e-mail en agenda en zijn er plug-ins beschikbaar voor Microsoft.

Sametime is clientloos en werkt volledig vanuit je webbrowser; er is geen aparte installatie nodig voor desktops.

Je kunt toegang krijgen zonder je te registreren, dus je relaties kunnen direct met je communiceren via "one-click video meetings".

Sametime ondersteunt scherm delen, persistente chats die je kunt overzetten tussen je apparaten, video-opname en persoonlijke chatrooms.

Je kunt ook comfortabel vanuit huis vergaderen dankzij de achtergrondvervaging of -vervanging door een afbeelding of een venster (bewegende beelden worden ondersteund).

HCL Connections - de digitale samenwerkings hub van HCL

Connections is een samenwerkingsplatform dat bedrijven helpt om verbinding en samenwerking tussen medewerkers te bevorderen. Het biedt een reeks tools en functies waarmee teams informatie kunnen delen, communiceren en samenwerken aan projecten.
Met HCL Connections kunnen gebruikers profielen maken, communities vormen en inhoud delen, waardoor kennis en expertise binnen de organisatie worden vergroot. Het platform ondersteunt sociale functies, zoals discussieforums en het volgen van activiteiten, waardoor een interactieve en betrokken werkomgeving wordt gecreëerd.
HCL Connections stelt organisaties in staat om effectiever te communiceren, samen te werken en kennis te delen, waardoor de productiviteit en innovatie worden bevorderd.

HCL Domino/Notes - het ontwikkelplatform van HCL

Notes/Domino is een rock-solid, veilig, modern en strak geïntegreerd product dat zich eenvoudig laat installeren en onderhouden op Windows, Linux, AIX of via Docker ergens in de cloud. Updates en upgrades zijn eenvoudig in-place uit te voeren zonder noodzakelijke updates van AD-schema. Domino staat los van AD en kan daardoor ook snel ingezet worden bij fusies en overnames. De code-base van het product is volwassen en veilig, waardoor er geen noodzaak is om frequent een high level security patch toe te moeten passen. Een recent onderzoek van Forrester geeft enkele interessante cijfers over de voordelen van HCL Notes/Domino.

Ontwikkel zelf

Bouw je eigen tools waarmee jouw organisatie het verschil kan maken. Neem je apps/data eenvoudig offline mee naar plekken zonder netwerk en werk alles bij als je weer on-line bent. Geef externen toegang tot je apps, voeg workflow toe en koppel met andere applicaties.


Flexibel & Veilig

De native document-based, database-applicaties zijn offline te repliceren en dankzij de standaard AES / certificate-based encryptie geschikt voor opslag van persoonsgegevens en ITAR-data. Draai de server on-prem op IBM, Linux, Windows of in de cloud als Azure/AWS met Docker of Kubernetes.

Backward compatibility

Behoud de investering op je ontwikkelde maatwerk door de bewezen backward compatibiliteit. Maatwerk applicaties uit de vorige eeuw, draaien nu prima op mobiel, in browsers, op Mac, Windows en op Linux.

Onze HCL specialisten

Wat is jouw volgende stap?