Silverside logo
010 266 1100

Waarom zelfinzicht de sleutel is tot succes voor jou als IT-Professional

In ons vorige blog kon je lezen dat er meer nodig is dan alleen technische kennis. Wil je je in deze digitale revolutie staande kunnen houden? Dan is hiervoor een vaardigheid nodig die vaak over het hoofd wordt gezien, maar cruciaal is voor succes: zelfinzicht.

Zelfinzicht

Het begrijpen van je eigen gedragspatronen en voorkeuren kan niet alleen je professionele prestaties verbeteren, maar ook je algehele welzijn versterken. Laten we eens kijken waarom zelfinzicht zo belangrijk is voor de moderne IT-professional.

Het begint bij jezelf

Het is zo’n cliché, maar het begint bij jezelf. Wil je tot een goed resultaat komen, op welk gebied dan ook? Dan heeft jouw manier van communiceren en jouw gedragsvoorkeur er allemaal mee te maken. Hoe jij tegen iets aankijkt, wil niet zeggen dat een ander dat ook zo ziet. 

Een voorbeeld: jij neemt snel beslissingen en wordt gezien als doortastend door sommigen, maar als impulsief door anderen. Of: een teamlid dat veel vragen stelt tijdens een brainstormsessie, wordt gezien als nieuwsgierig en proactief door sommigen, terwijl anderen hem als onzeker en kritisch beschouwen. Deze verschillende percepties kunnen leiden tot spanningen binnen het team en beïnvloeden daardoor de samenwerking. 

Door jezelf beter te begrijpen, kun je jouw communicatiestijl aanpassen aan de behoeften van anderen. Zo krijg je duidelijkere communicatie, minder misverstanden en een betere samenwerking. Stel, je moet een technisch probleem uitleggen aan een niet-technische collega. Door je bewust te zijn van jouw eigen communicatiestijl en die van je collega, kun je wat complex is nu eenvoudig uitleggen. 

Enkele redenen waarom zelfinzicht onmisbaar is voor jou als IT-Professional: 
  • Effectieve communicatie 
  • Betere teamdynamiek 
  • Prioriteiten kunnen stellen 
  • Omgaan met conflicten 
  • Feedback kunnen geven en ontvangen 

Tips om jou op weg te helpen

Ok, leuk, maar hoe pas ik dit toe in de praktijk? Hier enkele tips om mee aan de slag te gaan: 
  • Reflecteer regelmatig. Neem de tijd om te reflecteren op jouw eigen gedrag, reacties en beslissingen. Stel jezelf vragen als: Waarom reageerde ik zo bot op mijn collega? Waarom zei ik tijdens de vergadering niets, terwijl ik het er niet mee eens was? Waarom ben ik nog in de avond aan het werk, terwijl ik vrij ben? 
  • Vraag feedback aan je collega’s, leidinggevende en teamleden over hoe ze de communicatie en samenwerking met jou ervaren 
  • Blijf leren. Blijf jezelf uitdagen, volg workshops, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.