Silverside logo
010 266 1100

De impact van jouw gedrag

In ons vorige blog kon je lezen waarom zelfinzicht de sleutel is tot succes, het begint allemaal bij jezelf. Behalve zelfinzicht waarbij je jouw gedragsvoorkeur en jouw manier van communiceren onder de loep neemt, is het minstens zo belangrijk om te begrijpen hoe jouw gedrag impact heeft op anderen.

De impact van jouw gedrag op anderen

In ons vorige blog kon je lezen waarom zelfinzicht de sleutel is tot succes, het begint allemaal bij jezelf. Behalve zelfinzicht waarbij je jouw gedragsvoorkeur en jouw manier van communiceren onder de loep neemt, is het minstens zo belangrijk om te begrijpen hoe jouw gedrag impact heeft op anderen. Laten we dieper ingaan op hoe jouw gedrag anderen beïnvloedt en hoe je deze kennis kunt gebruiken om positievere interacties te bevorderen. 

Reflectie van jouw gedrag

In de interactie met anderen speelt ons gedrag een cruciale rol. Of we nu op het werk zijn, in een sociale setting, of zelfs thuis, de manier waarop we ons gedragen heeft invloed op hoe anderen ons zien en ervaren. Wanneer we bijvoorbeeld consequent positief en ondersteunend communiceren, is de kans groter dat we soortgelijke reacties van anderen ontvangen. Aan de andere kant kan ondoordacht of negatief gedrag leiden tot conflicten of misverstanden. Het is daarom cruciaal om bewust te zijn van de effecten van ons gedrag.

Een voorbeeld... Ik werk aan een project met strakke deadlines. Tijdens een vergadering geef ik constant kritiek op de ideeën van mijn collega's. Mijn toon is ongeduldig en negatief, waardoor anderen zich ongemakkelijk voelen. Ze durven me daardoor geen feedback te geven. Dit heeft een negatieve invloed op het team als geheel. Mijn collega's zijn terughoudend in het delen van hun ideeën, waardoor de samenwerking binnen het team afneemt. Daarnaast beïnvloedt het mijn relatie met mijn collega's, waardoor er spanningen ontstaan en de algehele werksfeer negatief wordt.

In dit voorbeeld is mijn gedrag van constante kritiek zonder feedback een voorbeeld van hoe mijn acties anderen op de werkvloer kan beïnvloeden. 

Feedback als groeimiddel

Feedback van anderen over jouw gedrag is een onmisbaar hulpmiddel voor persoonlijke groei. Het biedt je directe inzichten in hoe je overkomt op anderen en welke effecten jouw acties hebben. Door open te staan voor feedback, kun je leren van je ervaringen en je gedragsvoorkeuren aanpassen voor betere uitkomsten in de toekomst. Het is belangrijk om feedback niet als kritiek te zien, maar als een kans om te leren en te groeien.

Bewust gedrag in de praktijk

Om de impact van jouw gedrag op anderen positief te beïnvloeden, zijn er enkele praktische stappen die je kunt ondernemen:

 • Luister actief
  Toon oprechte interesse in wat anderen zeggen, niet alleen met je oren, maar ook met je houding en lichaamstaal.
 • Wees je bewust van non-verbale communicatie
  Soms zegt ons lichaam meer dan onze woorden. Zorg ervoor dat je non-verbale signalen ook respect en openheid uitstralen.
 • Pas je communicatiestijl aan
  Afhankelijk van met wie je praat, kan het nodig zijn om je communicatiestijl aan te passen om effectiever te zijn.
 • Vraag om feedback
  Wees proactief in het vragen om feedback over je gedrag en communicatie. Dit toont aan dat je bereid bent te leren en jezelf te verbeteren.
Wanneer je je bewust bent van de impact van jouw gedrag op anderen en hier actief mee aan de slag gaat, kun je je relaties versterken en een positievere impact hebben op de mensen om je heen. Onthoud dat verandering begint met bewustwording en de bereidheid om te groeien. 

Door je bewust te zijn van de impact van je gedrag op anderen, kun je niet alleen jezelf verbeteren maar ook bijdragen aan een begripvolle wereld!