Silverside logo
010 266 1100

Engage: Een HCL feestje in Brugge

In mei 2022 werd het HCL Engage congres gehouden in de prachtige historische stad Brugge (B). Tijdens het schrijven van deze blog bedacht ik me hoe mooi Brugge toch is gebleven door al die eeuwen. En dit ondanks dat het toch best een moderne stad is met glasvezel, public WIFI, prima bereikbaarheid, ...

Engage

In mei 2022 werd het HCL Engage congres gehouden in de prachtige historische stad Brugge (B). Tijdens het schrijven van deze blog bedacht ik me hoe mooi Brugge toch is gebleven door al die eeuwen. En dit ondanks dat het toch best een moderne stad is met glasvezel, public WIFI, prima bereikbaarheid, een congrescentrum en volop ondergrondse parkeerruimte. Basicly, is men de stad gaan "vernieuwen, zonder deze te vernielen" bedacht ik mijzelf.

Eigenlijk zou dit principe ook meer in de ICT toegepast moeten worden. In de ICT wordt het als normaal beschouwd dat je iets bouwt, 5-10 jaar gebruikt, weggooit, uithuilt en opnieuw iets bouwt. Eerlijk gezegd is dat best vreemd toch? Waarom kunnen we oude investeringen niet gewoon blijven gebruiken? Omdat de leverancier met iets nieuws begint, wat niet backwards-compatible is met de vorige techniek?


Gelukkig is dat niet altijd het geval; bij Notes/Domino zijn custom applicaties de afgelopen 30 jaar gewoon blijven werken; van OS/2 tot Domino in de cloud met toegang vanuit een web-browser of op een smartphone/tablet. Dat alles op de vertrouwde Domino server, die fysiek, virtueel of in een Docker container veilig en stabiel draait in eigen serverruimte of wordt gehost in de cloud. De reden om iets anders te willen heeft dus meestal niet zozeer met techniek te maken, maar meer met de gebruikersinterface van de applicaties die al jaren niet is gewijzigd en niet meer aansluit bij de huidige tijd. Dit beeld gaat HCL vanaf Q4 2022 doorbreken met de Project Restyle. Het biedt de mogelijkheid om eigen applicaties in enkele minuten te voorzien van een nieuwe frisse stijl. Geautomatiseerd met nieuwe de Restyle tool die je kunt verwachten in Domino 12.0.2. Lees snel verder om te ontdekken welke andere vernieuwingen u binnen het HCL portfolio kunt verwachten.
Veel leesplezier, Duco Bergsma, Senior Consultant

Silverside is al jaren een groot fan én sponsor van Engage, en ook dit jaar was Silverside aanwezig met een delegatie van zes personen. Op woensdag hebben mijn collega's Roland Driesen en Gert van Kempen een sessie gegeven over onze PACE project implementatie methodiek en de technische uitvoering waar we een bestaande omgeving hebben uitgebreid met nieuwe functionaliteit. Bekijk hier de gehele presentatie: 

Deze technisch én sociale sessie laat zien dat Silverside projecten niet alleen technisch uit kan voeren, maar ook aandacht heeft voor de route naar een succesvolle adoptie. Hierbij hebben wij onze PACE methodiek op de kaart gezet met associatieve cartografie. Vanuit acht verschillende routes werken wij holistisch toe naar een succesvolle en gedragen implementatie. Dankzij het MapsTell instrument kunnen wij op een hele moderne wijze culturen, communicatievoorkeuren en persona's in een verandertraject goed in beeld krijgen. Daarbij zie je heel mooi dat Silverside veel meer is dan een technische IT organisatie; bij Silverside staat de mens centraal en begeleiden we organisaties naar succesvolle project uitvoering én adoptie.

In Brugge was het wederom duidelijk dat de passie voor de 'Lotus stack' springlevend is en HCL druk bezig is om bestaande Lotus producten te vernieuwen met moderne technologieën. HCL heeft afgelopen jaar zeker niet stil gezeten, waardoor er zoveel nieuws te melden is, dat ik het eigenlijk niet in één blog kan vatten. In het kort zijn dit de meest belangrijke ontwikkelingen van de Lotus stack binnen HCL: 

HCL Notes/Domino

De komende 'feature release' voor Domino wordt versie 12.0.2  "Danube". Deze release wordt verwacht in Q4 2022. Tot september 2022 zal HCL maandelijks een nieuwe Notes/Domino bèta droppen op Flexnet, zodat iedereen met een actieve subscription de ontwikkelingen op de voet kan volgen. HCL staat daarbij open voor feedback, die je kunt plaatsen op het Danube Early Access Forum.
HCL Domino's "North Star":
"Domino is the resilient platform for any business
 at the intersection of security, mail and applications,
built to run forever, on any platform, anywhere."

Onderstaande zaken zijn te verwachten in Domino Danube
 • Windows VSS back-up support
 • CScan: Generieke antivirus support gebaseerd op rfc-3507 ICAP
 • Native Domino support voor "Nomad web" (web-native Notes Client); geen Safelinx meer nodig.
  Hiermee kan je bestaande Notes applicaties direct aanbieden van de Domino server, zonder een Notes client installatie.
 • Co-existence: Free-busy time lookup tussen Domino & Microsoft 365
 • Co-existence: Pull mail from imap/pop3 into Domino mailbox via serverprocess.
 •  DKIM and SPF support
 • Project "Restyle" : Geautomatiseerd de stijl van bestaande Notes applicaties moderniseren.
 • Project "Keep" : provide web rest-api's for Domino
 • Ondersteuning voor Keycloak
 • Optioneel toevoegen waarschuwing: "Let op: Deze mail komt van buiten uw organisatie"
 • Domino is én blijft muliplatform: Cloud, AIX, IBM i, Windows, RedHat, SUSE. Linux native of Docker. 

HCL Sametime 12.0.2

Enkele weken voor Engage is Sametime versie 12.0.2 vrijgegeven. Deze versie is werkelijk niet meer te vergelijken met oudere versies van IBM.  HCL Sametime 12.0.2 biedt een browser client (die geen verdere installatie vereist), native integratie voor HCL Notes/Connections, een cliënt app voor Android, iOS, Macos en Windows/Office.

De video conference en chat features bieden mogelijkheden voor opname, persistent-chat, beveiligde kanalen, en 'camera achtergrond vervanging'. Dit laatste kan via een achtergrondwaas, afbeelding, of via de inhoud van een ander Windows venster. Er is ook ondersteuning voor anti-virus integratie, zodat bestanden die worden uitgewisseld via Sametime vrij zijn van malware. Daarnaast is de UI professioneel te 'branden' met een eigen logo.

Nieuw in Sametime 12.0.2 zijn: 
 • Sterk vereenvoudigde installatie d.m.v Docker. Geschikt voor cloud én/of on-prem. Je installeert Sametime hierdoor nu in een uurtje.
 • Schaalbaar 1 - xx servers.
 • Louter LDAP authauthenticatie met support voor V2/V3 LDAP. Bijvoorbeeld: Active Directory, Domino, Open Ldap, Apage Directory Server, etc.
 • Onafhankelijk van Domino
 • Een enkel extern IP adres nodig
 • Video conferentie background: blur, afbeelding, inhoud van een venster (bijv een PowerPoint presentatie, of een live feed)
 • Secured rooms
 • Click to call

HCL Connections

Ook het product-team van Connections zit niet stil. In dat team wordt volop gewerkt aan het ontwikkelen van een volledig nieuwe navigatie en een universele Upload & Share functionaliteit. De nieuwe Upload & Share functionaliteit zal op alle pagina's beschikbaar zijn, om gebruikers verder uit te dagen informatie te delen in Connections.

 • Update van IBM Websphere / overgang naar Open Liberty J2EE server in Docker containers. Dit gaat een snellere release-cyclus bieden en een sterk vereenvoudigde installatie.
 • Verbeterde 'supercharged search'
 • Eenvoudige integratie van Domino Volt / Volt MX apps

Tot slot

Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen in het HCL portfolio, en zoals ik al eerder schreef eigenlijk teveel om in één blog te vangen. We zullen in de komende maanden daarom meer informatie delen over specifieke onderwerpen. Mocht je voor die tijd met vragen zitten, neem dan gerust contact met ons op!