Silverside logo
010 266 1100

SharePoint Brand center

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden, dit geldt ook voor de merkidentiteit, de branding, van je organisatie. Ben je uitgesproken anders, dan zal je makkelijker herinnerd worden. Er wordt dan ook veel tijd en moeite gestopt in het ontwerpen van logo’s, sjablonen en andere huisstijl elementen.

SharePoint Brand center: 
Een nieuwe stap in merkidentiteit

Zoals in de inleiding aangegeven wordt er veel tijd en moeite gestopt in het ontwerpen van logo’s, sjablonen en andere huisstijl elementen. Ook in de interne communicatie is de herkenbaarheid van groot belang. 

Voor interne communicatie is er een sterke transitie gaande richting SharePoint pagina’s en nieuwsberichten. Ook Viva Connections wordt steeds meer gebruikt. Kleuren,  visuals  en logo’s zijn voor de herkenbaarheid erg belangrijk, maar ook het gebruik van het juiste lettertype is essentieel.

Office sjablonen kunnen al langere tijd aangeboden worden via SharePoint. Momenteel is het toepassen van eigen lettertypen in SharePoint en in Viva Connections in een preview fase maar dit zal snel verder worden uitgerold door Microsoft. Het beheer van beschikbare lettertypen wordt gedaan vanuit een nieuw portaal: Brand center.

Deze blog post zal zich richten op de nieuwe functionaliteit rondom lettertypen, waarbij je ook een eigen alfabet kan gebruiken.

Gebruik van Brand center

Nadat een global administrator het brand center geactiveerd heeft en de juiste rechten uitgedeeld heeft, kunnen er verschillende packages gedefinieerd worden waarin onder andere verschillende (aangepaste) lettertypen worden toegevoegd. Per SharePoint site kan daarna gekozen worden voor een package. Om dit in te kunnen stellen, heb je site owner of design rechten op de site nodig.

Buiten het inrichten door iemand met de juiste rechten, hoeft een eindgebruiker dus niks te doen om gebruik te maken van het door de organisatie gebruikte lettertype. Zelfs wanneer het lettertype op maat gemaakt is en niet op de werkplek geïnstalleerd is! 

Binnen SharePoint wordt de volgende onderdelen ondersteund:

 1. Site header - site title
 2. Hub header – hub title
 3. Navigation (hub and site) – links and labels
 4. News web part
 5. Page title region
 6. Quick links web part
 7. Button
 8. Dashboard for Viva ConnectionsImage web part
 9. Site header - finish
 10. Section heading
 11. Hero web part
 12. Sites web part
 13. People web part
 14. Call to action web part
 15. Text web part (RTE)
 16. All web part titles (from Microsoft) 

Binnen Viva Connections worden de volgende onderdelen ondersteund:

 1. Welcome/Greeting text
 2. Section Headings
 3. Dashboard cards Level 1
 4. Resources 

Brand center bij Silverside

Silverside hanteert een eigen alfabet. Dit alfabet zou teveel zijn wanneer dit volledig gebruikt wordt. Wanneer we echter alleen hoofdletters voorzien van een aangepast lettertype geeft dit een genuanceerde weergave van onze identiteit:

Voordelen van Brand center

Het Brand center omvat naast lettertypen ook Office sjablonen en een beeldbank (asset library). Dit totaalpakket heeft de volgende voordelen:

 • Je bespaart tijd en geld door je merkmaterialen eenvoudig te kunnen vinden, gebruiken en aanpassen.
 • Je verhoogt de kwaliteit en de uitstraling van je communicatie door een uniforme en herkenbare huisstijl te hanteren.
 • Je vergroot de betrokkenheid en de loyaliteit van je medewerkers en klanten door een sterke en consistente merkbeleving te creëren.
 • Je versterkt je concurrentiepositie en je reputatie door je te onderscheiden   met je merkidentiteit.

Heeft deze blogpost je warm gemaakt voor het gebruik van het SharePoint Brand center? Neem dan snel contact met ons op zodat we dit samen op kunnen zetten!