Silverside logo
010 266 1100

HCL laat je afscheid nemen van de Lotus Notes client

Sinds Notes/Domino door IBM is verkocht aan HCL Technologies, volgen nieuwe ontwikkelingen elkaar in een razend tempo op. Waar IBM het product vijf jaar op versie 9 heeft gehouden door alleen fix-packs uit te brengen, heeft HCL sinds 2018 versie 10, 11 en 12 uitgebracht. Allemaal met broodnodige nie...

HCL laat je afscheid nemen van de Lotus Notes client

Sinds Notes/Domino door IBM is verkocht aan HCL Technologies, volgen nieuwe ontwikkelingen elkaar in een razend tempo op. Waar IBM het product vijf jaar op versie 9 heeft gehouden door alleen fix-packs uit te brengen, heeft HCL sinds 2018 versie 10, 11 en 12 uitgebracht. Allemaal met broodnodige nieuwe fixes en nieuwe features.

Je dacht dat je Lotus Notes kende? Kijk dan nog maar ’s opnieuw, en dan naar de feiten. Met de overname van Notes/Domino door HCL heeft het product een nieuwe enthousiaste eigenaar die weer vol in het product aan het investeren is. De overname heeft dan ook absoluut goed uitgepakt voor de trouwe Notes/Domino gebruikers.

HCL is wellicht een onbekende speler voor je, het is een bedrijf dat qua diensten niet onder doet voor het IBM van jaren geleden. Naast het ontwikkelen van een bekende Nederlandse bank-app, en banking software is HCL met hun Volt-visie een belangrijke speler in de low-code markt. Domino Volt en Volt MX zijn onderdeel van HCL’s low-code framework waarmee citizen-developers snel applicaties kunnen bouwen voor desktop, mobile én wearables, met één code-base voor meerdere platformenHCL Volt MX is dan ook niet voor niets benoemd als Visionary in the July 2021 Gartner® Magic Quadrant™ for Multiexperience Development Platforms”.
Daarnaast heeft Aragon Research, het product HCL Connections recentelijk benoemd als “Leader” in Community-Based Collaboration.

LOTUS NOTES

HCL Volt is  mooie nieuwe technologie, maar eigenlijk weet Lotus al sinds de jaren negentig de citizen-developers voor zich te winnen. Lotus stelt bedrijven al zo’n dertig jaar in staat om snel en eenvoudig applicaties te bouwen voor hun bedrijfsprocessen, zonder de inzet van dure development teams. Vrijwel iedereen met wat affiniteit voor ICT/ontwikkelen is al snel in staat om een Notes applicatie op te tuigen/aan te passen.

Daarnaast zijn er diverse leveranciers die bijvoorbeeld open-source/framewerk/kickstart applicaties leveren voor Notes/Domino. Met een ingebouwde NoSQL database engine, e-mail, agenda, taken, low-code development, Formula, Lotusscript, Java, Javascript, NodeJs, security, encryptie, web, SAML en OTP is Notes/Domino een volwassen en robuust platform dat met zijn tijd meegaat.

Dankzij de ongeëvenaarde backward-compatibility van Notes/Domino kunnen de voor jouw bedrijf ontwikkelde applicaties lang in gebruik blijven, zonder ze elke 5-10 jaar te moeten vervangen. Zelfs als fundamentele zaken als netwerken/servers/cloud/besturingssystemen veranderen. Zo zal jouw nieuwe, én de 25 jaar oude applicatie van je gepensioneerde collega probleemloos werken met een Domino server in de cloud en een Notes 12 client op Windows 11, of in een HCL Nomad client op je tablet/telefoon. Behoud van investering/kennis iemand?

Natuurlijk zal de UI-mode en de huisstijl na al die jaren diverse keren zijn veranderd, waardoor je Notes applicaties grafisch wat verouderd ogen; er is immers nooit een technische noodzaak geweest om de applicatie te vervangen/herschrijven. Maar gelukkig zit de broncode van Notes applicaties in de applicatie zelf en is een Notes applicatie 'open'. Hierdoor kan je de applicatie eenvoudig voorzien van wat frisse aanpassingen, zoals een nieuw bedrijfslogo of wat nieuwe functionaliteit. Laat je het liever doen? - ook prima, er zijn in 30 jaar voldoende Notes ontwikkelaars opgeleid die je snel kunnen helpen.

Domino servers draaien met minimale eisen op 'eigen-ijzer', maar ook net zo makkelijk bij je favoriete Paas/Iaas-provider, zolang die Kubernetes containers ondersteund. En server upgrades? Dat doe je zelf in een uurtje; ik moet na 27 jaar in het vak nog steeds een update tegenkomen die teruggedraaid moest worden. Voorspelbaar en Rock-solid.

HCL Notes Client v11, met een 15+ jaar oude CRM applicatie - Windows

NOTES APPS GAAN MOBIEL

HCL heeft de ongeëvenaarde backwards-compatibility van Notes/Domino twee jaar geleden uitgebreid met een soort “forward-comptabiliteit”. Ze hebben het namelijk mogelijk gemaakt om je bestaande Notes applicaties op Apple/Android mobiele apparaten te gebruiken; zonder aanpassingen aan je applicatie! 

Installeer de HCL Nomad app uit de app/play-store, maak verbinding met je Domino server, activeer biometrische authenticatie en je kunt je Notes applicaties veilig mee op pad nemen. Easy as that!

Zelfde 15+ jaar oude CRM applicatie op een Android telefoon

INTRODUCTIE NOMAD WEB - JE NOTES APPS IN DE BROWSER

HCL heeft een hoog verwachte vervolgstap gemaakt om potentieel afscheid te kunnen nemen van de geïnstalleerde Lotus Notes client op je desktop.

Met Nomad Web v1.0 is de functionaliteit van je Lotus Notes client nu ook beschikbaar als webapplicatie in je browser; zonder afhankelijk te zijn van browser-plug-ins of ActiveX of andere toevoegingen; een pure centraal beheerde HTML5 webapplicatie. Hiermee kan je jouw Notes applicaties -die nooit ontwikkeld waren voor mobile of web- zonder aanpassing benaderen met een webbrowser. Ideaal als je geen Notes client wilt installeren maar wel Notes applicaties wilt blijven aanbieden/ontwikkelen. Want als we eerlijk zijn staat de Notes client nou niet bepaald bekend als een programma waar iedereen blij van wordt. Nomad Web is ook ideaal in te zetten op Citrix/RDS omgevingen waar je de hoeveelheid geïnstalleerde applicaties tot een minimum wilt beperken.

Nomad Web is een echte gamechanger. Dit omdat je hierdoor Notes apps kunt blijven gebruiken én nieuwe apps kan blijven ontwikkelen met de Notes Rapid Development mogelijkheden, zonder dat er een logge Notes client geïnstalleerd moet zijn bij je gebruikers. Gebruikers kunnen jouw nieuwe app, én de bestaande Notes apps nu overal gebruiken; via de Notes client, op hun Nomad mobile clients én vanuit de Nomad Web client. Naast je eigen Notes applicaties, kan je uiteraard ook standaard mailboxen en mail-archieven op eventuele andere servers in je organisatie gebruiken. Nomad Web v1.0 ondersteund alle cruciale zaken als: Full-Text search, Type-to-find, ACL/ ECL security, Policies, ID-Vault, File > Database open, Action (agent) menu, etc.

De Nomad Web client maakt gebruik van moderne standaard WebAssembly technologie (WASM), die qua prestaties aardig in de buurt komen van native Windows-applicaties. Een WebAssembly-applicatie bestaat feitelijk uit pre-compiled JavaScript en draait in de JavaScript engine van je browser. Het werkt daardoor op diverse besturingssystemen met één code-set, zoals Java beloofde. WebAssembly-applicaties worden niet geïnstalleerd en kunnen eenvoudig centraal geüpdatet worden als een website.  

Maar, Nomad Web is ook een Progressive Web Application (PWA) en is dusdanig ook optioneel te 'installeren' op je desktop. Hiermee kan de app zich meer gedragen als een normale applicatie met een eigen icon, venster en betere os-integratie. Een geïnstalleerde Nomad Web PWA app update zichzelf als er een nieuwe versie beschikbaar is gemaakt op de server.

Vrijwel alle moderne browsers ondersteunen WebAssembly/PWA technologie en daarmee Nomad Web, bijvoorbeeld; Edge, Firefox, Chrome of Safari.

De Nomad Web client bestaat uit een WebAssembly-applicatie (een aantal statische bestanden op een webserver) en een server-applicatie “HCL SafeLinx” (IBM/Lotus Mobile Connect) die dienst doet als brug/proxy tussen het websockets (ssl) protocol van de Nomad WebAssembly app naar het Notes/Domino NRPC-protocol. SafeLinx kan eventueel zelf dienst doen als webserver om de WebAssembly bestanden aan te bieden, maar je kan die bestanden ook ergens anders vandaan aanbieden; bijvoorbeeld van een eigen CDN/Webserver.
De SafeLinx server kan draaien op Windows of Linux systemen met bescheiden eisen. Onder bepaalde voorwaarden zou het zelfs op je bestaande Domino server kunnen draaien.

Nomad Web en de SafeLinx service zijn gelicenseerd met Notes/Domino 12. SafeLinx kan je eventueel ook inzetten om andere interne web-applicaties veilig extern te ontsluiten. Daarnaast stelt SafeLinx je in staat om VPN verbindingen aan te bieden aan je gebruikers zodat die contact kunnen leggen met je bedrijfsnetwerk.

Nomad Web is gratis voor bedrijven met een actuele Notes/Domino 12 licentie. HCL heeft aantrekkelijke reinstatement regelingen voor bedrijven die verlopen licenties opnieuw willen activeren.

Wil jij meer weten Nomand Web? Neem dan gerust contact op met ons!