Menu

Wat is nieuw in HCL Notes/Domino versie 11

In de laatste dagen van 2019 heeft HCL Notes/Domino versie 11 vrijgegeven op Flexnet. Dit is de 2e release van het HCL-team en de eerste volledige HCL-release. In deze blog bespreken we de meest belangrijke nieuwe featuresvan deze nieuwe Notes/Domino release.

Onder leiding van Andrew Manby, AVP, Product Management (links voor) heeft HCL in 2018/2019 op verschillende plaatsen in de wereld jamsessies gehouden, om samen met gebruikers te brainstormen over welke zaken er in Notes/Domino versie 11 opgenomen moeten worden. Tijdens de Benelux jamsessie in Brussel hebben 24 influencers inspraak gehad in Notes/Domino versie 11. Vanuit Silverside waren we daar natuurlijk ook bij.

HCL heeft inmiddels beloofd én bewezen te willen investeren in het Notes/Domino-platform. Versie 11 is een nieuwe stap naar een moderne Notes ervaring. En het mooie is dat een upgrade naar Domino 11 meestal in-place kan worden gedaan met minder dan een uurtje downtime! Notes/Domino 11 komt met tools om uw Notes-clients te beheren en te upgraden. Upgraden was nog nooit zo eenvoudig. Lees hieronder de samenvatting waarom jij als Notes/Domino gebruiker ook niet achter kan blijven. Wil je meer weten? Laat het mij of mijn collega's graag weten!

Duco Bergsma - Senior Consultant

Een nieuwe installer

Het eerste dat opvalt bij de installatie van Domino 11 is het gebruik van een nieuwe installer. HCL heeft gekozen voor Flexera InstallAnywhere 2018. De installatie-opties zijn gelijk gebleven, maar de te starten executable in de webkit is wel van naam veranderd. Je start voortaan install.exe i.p.v. setup.exe.

Rebranding IBM naar HCL

Vanaf versie 11 heeft Notes/Domino een nieuwe naam gekregen en is de naam IBM vervangen door HCL. Dit betekent dat je "IBM Notes" niet meer zal vinden in het Windows Start-menu; je zal voortaan moeten zoeken naar "HCL Notes". Ook de Domino Windows service zal -bij een nieuwe installatie- voortaan “HCL Domino Server (...)” heten. Verder zal Notes/Domino bij een nieuwe installatie, geïnstalleerd worden in Program Files\HCL in plaats van Program Files\IBM. Dit is iets om rekening mee te houden als scripts de Domino service stoppen/starten, of Notes/Domino in een bepaalde installatie folder verwachten. Ook het icoon op de Windows desktop is hernoemd naar “HCL Notes”.


Een fris nieuw login dialoog

Bij het starten van Notes zal het opvallen dat het splashscreen en de login-prompt een nieuw uiterlijk hebben gekregen. De vertrouwde elementen zijn er nog wel, maar het login dialoog oogt een stuk frisser en modern. Tijdens de login zal de Notes client elementen alvast laden op de achtergrond, zodat de Notes-client na het aanmelden sneller klaar is. Het nieuwe login-dialoogvenster vereist mogelijk wel een wijziging in passwordmanager-tools, als LastPass of Imprivata. De titel van het dialoogvenster is namelijk ook gewijzigd naar “Login to HCL Notes”. 


Note: Het is overigens niet nodig om gebruikers steeds het Notes-wachtwoord in te laten vullen. Deze dagelijkse loginprompt zal de acceptatie van Notes in uw organisatie niet bevorderen. Overweeg daarom om “Shared Login” te implementeren of neem contact met ons op voor andere opties als je “Shared login” niet kan gebruiken (RDS/Citrix). Er zijn allerlei opties om het aanmelden van Notes, of Traveler een stuk makkelijker te maken. Het gebruik van de oude “Single Singon-service” ("Client Single Logon Feature" in de Notes-setup-wizard) is af te raden. Deze Windows service is onveilig en werkt niet goed samen met de ID-Vault.

Frisse en overzichtelijke schermen

Een van de belangrijkste doelstellingen voor Notes 11 was het overzichtelijker maken van de Notes-gebruikersinterface. In vergelijking met vorige Notes-versies, en zelfs andere e-mailclients, heeft HCL prima werk geleverd. HCL heeft in Notes versie 11 een fris en modern thema toegevoegd, dat de vraag oproept of het wellicht ook niet tijd is om afscheid te nemen van het standaard lichtgrijze Windows-menu. Op het eerste gezicht lijkt de gebruikersinterface op een eenvoudige e-mailclient, maar verbergt wel de enorme kracht van Notes. Verder is het aardig om te weten dat de kleurstelling van de Notes client via policies kan worden ingesteld (notes.ini). Hiermee kan je als beheerder bijvoorbeeld de bedrijfsstijl naar de Notes-clients pushen. 


Een opvallend verschil met vorige versies van Notes is het verwijderen van iconen uit de actiebalk van de mailbox(1). De mailbox ziet er hierdoor een stuk rustiger uit. De functies van deze iconen zijn nu beschikbaar als een context-popup bij iedere e-mail: Wanneer je een bericht selecteert en de muis erboven plaatst, veranderen de Datum en Grootte kolommen in een context-popup met relevante acties: Het linker navigatievenster (2) in de mailbox is ook overzichtelijker gemaakt. De minder gebruikte items zoals Junkmail en ChatHistory zijn ondergebracht in een entry "Show More…". De miniview in het navigatiedeelvenster met Open-taken of Follow-up is nu standaard samengevouwen, wat resulteert in een veel schonere mail ervaring.

   

Vernieuwde Status- & Notificatiebalk

De statusbalk (geheel onder in de Notes-client) is vernieuwd en bevat nu statusberichten én gemiste notificaties (3). Voorheen werden gemiste notificaties na het aanmelden getoond in een vervelend pop-up venster. In versie 11 is deze indicatie verplaatst naar een bescheiden rood alarm-icoon op de statusbalk. Als je op het alarm-icoon klikt, verschijnt een nieuw venster met statusberichten en eventuele gemiste alarmen. De handeling om de statusbalk te openen is hiermee iets anders dan in vorige versies, waarbij je op een willekeurige plaats op de statusbalk kon klikken. 

De mail, agenda en contactformulieren hebben allemaal een nieuwe, schone 'UX'-opmaak gekregen, die beter geschikt is voor beeldschermen met een 16:9 beeldverhouding. Het is je wellicht ontgaan, maar in Notes 10 heeft HCL de mogelijkheid geïntroduceerd om e-mails na een bepaalde datum/tijd te laten versturen. In Notes 11 is daar de mogelijkheid aan toegevoegd om dergelijke berichten voortijdig te annuleren. De “Delay delivery until” functionaliteit vereist een versie 11-mailboxsjabloon en een e-mail policy aanpassing. 

Het agenda-formulier is ook onder handen genomen. Door de moderne 16:9 beeldschermverhouding is het mogelijk om de belangrijkste velden direct in beeld te brengen. Hierdoor zijn de genodigden bijvoorbeeld direct toe te voegen, zonder in het formulier te moeten scrollen. Met Notes 11 is het ook mogelijkheid geïntroduceerd om vergaderingen te plannen die meerdere dagen duren. In Notes 10 was al een optie geïntroduceerd waarmee een voorzitter kan voorkomen/toestaan dat genodigden extra personen uitnodigen. Ook het contact-formulier ziet er moderner uit.

Schakelen tussen spellingscontrole talen

Het schakelen tussen talen voor de spellingscontrole is toegankelijker gemaakt. Met een nieuwe menu optie kunnen gebruikers eenvoudig tekst markeren als bepaalde taal. Het menu laat alleen de talen zien waarvoor een woordenboek is geïnstalleerd in Notes.


Bevestig verwijderen, of verplaatsen van mappen

In eerdere versies van Notes was het (te) gemakkelijk om mappen te verplaatsen of te verwijderen. In de praktijk resulteerde dit soms in het per ongeluk verplaatsen of verwijderen van mappen. Eén van de meer populaire verzoeken was om een bevestigingsprompt in te voeren voor deze acties. Met Notes 11 introduceerde HCL een prompt die de gebruiker vraagt of de gebruiker de map écht wil verwijderen/verplaatsen. Deze nieuwe functie zal voor veel gebruikers een redding zijn en ook het aantal helpdesk calls laten verminderen.


Extra beveiliging bijlagen

In vergelijking met andere mail-clients heeft Notes altijd een goede beveiliging gekend. Je bent misschien bekend met de View-optie in de bijlage View/Open/Save prompt. Deze ondergewaardeerde functie is eigenlijk een gebundeld product met de naam Keyview. Met deze functie kan je op een veilige manier meer dan 150 bestandstypes bekijken, zonder de bronapplicatie te gebruiken of te bezitten. Deze functionaliteit is door geen enkel ander product geëvenaard. Bijna de helft van alle Notes-dll's zijn gerelateerd aan deze functionaliteit en mag best eens genoemd worden. Deze ingebouwde bestand-Viewer is een krachtige eerste-lijn verdediging tegen malware. 

Er zijn gebruikers die bijlagen liever direct openen met de bronapplicatie (Run). Dat is echter niet altijd verstandig. Notes 11 introduceert daarom een optionele beveiliging bij het starten van bijlagen. Met “Three click support” kan een beheerder een Notes-client dwingen de gebruiker te waarschuwen als deze een bijlage start.


Netwerk status detectie

Notes versie 11 is beter bestand tegen netwerkstoringen. Notes detecteert netwerkproblemen en informeert de gebruiker met een icoon op de statusbalk. Dit voorkomt dat de Notes client onnodig hapert tijdens het maken van verbindingen. In vorige versies kon de Notes client soms hangen tot de connectie time-out voorbij was (File > Preferences > Notes Ports > Options).

Sync gebruikers uit Windows ActiveDirectory

Directory Sync is een fantastische nieuwe functie die HCL met Domino 11 introduceert. Met Directory Sync kunnen personen en groepen van een LDAP-server (Active-Directory) gesynchroniseerd worden naar de Domino-directory. De personen uit LDAP kunnen als eenvoudige 'contacten' worden aangemaakt, maar ook als volwaardige Domino-gebruikers worden geregistreerd, inclusief het maken van een mailbox. Gebruikers worden ook in Domino hernoemd als de naam in AD verandert. Hiermee kan het registreren en bijhouden van gebruikers in Domino voortaan geheel automatisch plaatsvinden. 

Directory Sync maakt het ook gemakkelijk voor jouw HCL Domino-gebruikers om e-mail aan te sturen aan, en details te bekijken over gebruikers die andere e-mailsystemen gebruiken. Directory Sync maakt automatisch Persoonsdocumenten in de Domino-directory zodat Notes-gebruikers hun adressen en andere informatie kunnen vinden. De Directory sync draait als een native servertaak op de Domino server; er zijn verder geen externe componenten voor nodig.

HCL Nomad

Wellicht de meest opmerkelijke nieuwe feature van Notes/Domino 11 is HCL Nomad. Met Nomad opent HCL een hele nieuwe wereld van use-cases voor Notes/Domino zonder dat je er als IT iets voor hoeft te doen. Nomad is een app voor Apple iPad, iPhone, Android tablet en telefoon. Met Nomad komen uw vertrouwde Notes-applicatie beschikbaar op tablet en telefoon. 

Nomad voert native Notes-toepassingen (.nsf) uit, inclusief @Formula’s en LotusScript en ondersteunt lokale replicatie. Zie de Nomad-app als een Notes-client voor tablet’s; inclusief een lokaal adresboek (names.nsf) en een notes.ini. Nomad zal je toepassing waarschijnlijk zonder aanpassingen kunnen uitvoeren op tablets. Om een Notes applicatie op een telefoon uit te voeren, zal je mogelijk wel jouw formulieren moeten herschikken, gezien de compleet andere scherm verhouding van een telefoon.

Per-gebruiker licentie model 

Met Notes/Domino 11 legt HCL ook de basis voor het introduceren van een per-gebruiker licentiemodel. Dit maakt het Notes/Domino-licentiemodel een stuk eenvoudiger. Voor klanten die web sites hosten voor een onbekend aantal externe gebruikers, blijft het PVU licentie-type beschikbaar. Het per-gebruiker licentiemodel is gebaseerd op het aantal gebruikers dat toegang heeft tot Domino-servers. Met dit model is een pool van gebruikerslicenties beschikbaar om verbinding te maken met Domino-servers die een licentieserver delen. Wanneer een gebruiker toegang vraagt tot een Domino-server die is ingeschakeld voor per-gebruiker licenties, dan maakt de Domino-server verbinding met de licentieserver om een van de gepoolde gebruikerslicenties af te nemen. De licentie is dan 30 dagen beschikbaar voor de gebruiker. De licentie wordt na die periode teruggegeven aan de pool als de gebruiker geen toegang meer heeft tot de server, waardoor de licentie beschikbaar wordt voor een andere gebruiker. Een gebruikerslicentie komt overeen met een geverifieerde gebruiker. Eén licentie is geldig voor elke Domino-client en meerdere apparaten.

One more thing ...

Het is onmogelijk om in één blog alle vernieuwingen in versie 11 te beschrijven. Onderstaande lijst zou eenvoudig uit te vullen zijn tot tientallen pagina’s:

  • Domino JRE is geüpdatet naar Java Eclipse OpenJ9
  • De IBM GSKit cryptographic libraries zijn vervangen door de OpenSSL equivalenten
  • Mogelijkheid om web-gebruikers te laten authentiseren met hun Notes wachtwoord (ID-Vault), i.p.v. het Domino internet-wachtwoord. 
  • Mogelijkheid om DAOS-bestanden (bijlagen) via tier2 storage te delen tussen Domino servers.
  • LotusScript GPS-functies voor Nomad clients - Verbeteringen in de NotesJSONArray LotusScript class
  • Verbeteringen in de NotesDominoQuery class - Verbeteringen in de NotesViewColumn class
  • Verbeteringen in de Domino Query Language (DQL); ‘contains’; DomQuery utility met ‘explain’ 
  • Traveler: ondersteuning voor ActiveSync 16.x; HTTP/2 APNS; Draft sync; 24 uur vergaderingen; bijlagen in uitnodigingen openen 
  • SameTime: 64-bit support; eenvoudige ST-proxyserver; Click-to-meet; Nieuwe moderne Web Chat client